5 důvodů, proč milovat podzim

Obávaný okamžik milovníků léta přichází, léto předává podzimu štafetu a školou povinní zasedli do lavic. Pro některé to kromě ochlazení může znamenat hluboký propad nálad. Patříte mezi ně? Nezoufejte, máme pro vás důvody, díky kterým si podzim zamilujete.

1.  Barevná pastva pro oči i duši

Stromy se oblékají do zlatavo-měděného kabátku a pestře zbarvené listí se ostýchavě snáší k zemi. Teplé barevné spektrum (červená, oranžová, žlutá) navozují pocit tepla a dodávají energii, působí na psychiku vesele, lehce a povzbudivě. Příroda nám tak na podzim poskytuje nádhernou podívanou. Užijte si ji, je tu jen jednou ročně, například při praxi mindfulness procházky.

2. Dýně na milion způsobů

V období od konce srpna, až do prvních ranních mrazíků se sklízí dýně. Stává se tak momentálně sezónním potravinovým hitem, který skvěle obohatí jídelníček. Má vysoký obsah mikroživin, vlákniny a naopak nízký obsah sacharidů a pořádnou dávku betakarotenu. Ten je z části přeměněn na vitamín A. Vitamín A je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá tak vašemu tělu bránit se infekcím.
Dále taky pomáhá sítnici absorbovat světlo a udržovat ostrý zrak i za horších světelných podmínek.
Dýni můžete využít při sladkém pečení, do salátů, polévek či omáček. Fantazii se meze nekladou. Zkuste třeba tohle voňavé kari. 

3. Je libo teplý nápoj?

Podzimnímu období vládne ajurvédská dóša váta, kterou charakterizuje chlad. Po několika měsících cold brew či frappé přichází opět sezóna chai latté, kakaa nebo zkrátka jen dobrého bylinkového čaje. Můžeme se tak zahřát lahodnými nápoji a ještě tak udělat něco pro vyrovnání dóš ve prospěch zahřátí. Zkuste zlaté mléko, ajurvédský poklad pro vaše zdraví.

4. V pohodlí domova

Díky nižším teplotám a kratším dnům se všichni stahujeme do tepla svých příbytků. Jen tak si zapálit svíčku, dopřát si svoji vlastní jógovou praxi zakončenou relaxací
a zachumlat se při tom do heboučké deky. Vyvoňte si byt skořicí nebo jinou podzimní vůní a vytáhněte světýlka. Konečně je tu ten čas čtení knih doma v teple a sledování nekonečných seriálů pro případ, že zrovna prší.

5. Na podzim znovu začíná učení

Že už se vás to netýká? Opak je pravdou. Podzim je dokonalá příležitost naučit se nové a otevřít se novým návykům. Pro nadšence jógy to může znamenat například otevření podzimních kurzů jógy. Zatímco v létě jsme raději rozevlátými běžci, cyklisty či plavci, na podzim si opět začneme užívat hřejivou atmosféru útulného jógového studia se zapálenými svíčkami a teplým čajem. Přijďte si zacvičit a podzimní splín nebude mít šanci! 

Autor: Monika Sedláková