6+1 důvodů, proč zkusit meditaci

Mnoho z nás ví, jak důležité je dobře jíst a cvičit, abychom byli zdraví. Ale co naše mysl?

Přílišný stres je tak běžný, že si jej často ani neuvědomujeme. A už dlouho před covidem rostla míra úzkostí a depresí. Stejně jako naše tělo, potřebuje péči i naše mysl. Jedním ze způsobů, jak jí tu péči dát a cítit se tak v životě lépe, je meditace. Ta se může zdát jako něco neznámého a vzdáleného. Ve skutečnosti jde ale o praktický nástroj, který zvyšuje kvalitu života, jak ukazují mnohé vědecké výzkumy.

Pojďme se podívat, co konkrétně nám meditace přináší.

Meditace a jejich benefity pro život

Omezuje stres a úzkosti

Stalo se vám někdy, že jste si uvědomili, že obavy z něčeho (například ze zkoušky či návštěvy zubaře) vám přivodily víc nepříjemných pocitů než ta událost samotná? Pokud ano, možná vás nepřekvapí, že meditace neodstraní zdroje stresu, a přesto vám pomůže cítit se lépe. Meditace totiž pomáhá být víc v pohodě s tím, co se děje a nerozvíjet nepříjemné myšlenky. A právě ty jsou zodpovědné za většinu nepříjemného, co prožíváme. 

Snižuje riziko depresí

Stres a úzkosti jsou jedním z hlavních spouštěčů depresí. Tím, že meditace vede k lepšímu zvládání stresu a úzkostí, snižuje riziko vzniku deprese. 

Zlepšuje vnímání těla

Většina z nás pracuje hlavou. A když toho v hlavě máme moc, můžeme ztrácet schopnost vnímat, co se děje v našem těle. Že nás něco bolí, si všimneme. Ale možná si nevšimneme, že některou část těla držíme často v napětí. A že právě to může být zdrojem té bolesti. Meditace vede ke zvýšení objemu hmoty v oblasti mozku, která má na starost vnímání těla. Díky tomu můžeme lépe naslouchat, jak se naše tělo skutečně cítí a co potřebuje, aby bylo zdravé.

Podporuje soustředění

Reklamy, zprávy na messengeru, sociální sítě... Neustále se něco snaží uzurpit naši pozornost a může tak být těžké vyhnout se roztěkanosti a udělat v klidu kus pořádné práce. 
Během meditace trénujeme schopnost uvědomovat si myšlenky, které přicházejí a nenechat se jimi odvést. Okolní podněty nás tak přestávají ovládat a my jsme schopni směřovat svou pozornost tam, kam chceme.

Posiluje paměť a jasné uvažování

Meditace čistí hlavu, a tak není divu, že přináší fyzické změny v hypotalamu, které vedou k lepší dlouhodobé paměti a jasnějšímu uvažování. Zlepšuje se totiž proces ukládání informaci z krátkodobé do dlouhodobé paměti a také komunikace uvnitř i mezi hemisférami. 

Zlepšuje regulaci emocí

Meditace nás učí všímat si nejen vkrádajících se myšlenek, ale také emocí. Pokud si jich všimneme zavčas a správně s nimi naložíme, máme možnost získat od nich větší odstup. Emoce nemusí vždy odejít, ale přestanou nás ovládat. A my tak lépe zvládneme náročné situace a třeba si i ke svým emocím najdeme přátelštější vztah. 

 Pokud ještě váháte, zda zkusit meditaci, tady je perlička na závěr.

Bonusový benefit

Podle jednoho výzkumu meditace snižuje biologický věk. Pokud začnete ve 30 meditovat denně, tak ve 35 je váš biologický věk (stav orgánů, ale třeba i sexuální funkčnost) na 23. 

Tak co? Jdete do toho?

Autor: Robert Ach-Hübner