Jak na letní osvěžení? Hydratujte se.

Tak schválně, kdy jste se naposledy napili? Před hodinou? Pěti minutami? Že máte prázdnou skleničku? Běžte ji naplnit a napijte se, co hrdlo ráčí. Léto je v plném proudu a teploty stoupají. Pro naše těla to znamená jediné, udržet optimální teplotu. K tomu je potřeba, aby náš organismus efektivně hospodařil s vodou. Správná hydratace je proto velmi důležitá, abychom si léto mohli naplno užít!

Máte žízeň?

Pocitem žízně nás matka příroda vybavila na základě komunikace nejrůznějších receptorů v těle, které například sbírají informace o hustotě krve. Jakmile cítíte žízeň, tělo vám tím naznačuje, že je v něm méně vody, než je potřeba. Někteří z nás však tyto signály hůře dekódují nebo cítí žízeň mnohem později, než by měli. Není to však nic, co nelze napravit. V budování návyku je důležitá konzistence. K tomu, abyste pili v průběhu dne a ne nárazově vám můžou pomoci nejrůznější mobilní aplikace. Já osobně mám ráda vše při ruce, proto používám Yazio se zapnutými upozorněními. Důležité je být připraven. Když se zaberete do práce a nemáte lahev po ruce, dost často se může stát, že vám ani aplikace speciálně vyhrazena k sledování pitného režimu (např. Water Reminder ) nepomůže. V tom případě mi pomáhá mít u sebe vždy naplněnou (doma preferuji skleněnou) láhev s vodou. Když jdu do terénu, ráda použiju láhev kovovou (moje je ananasana), která udrží svěží nápoj svěží a teplou kávu nebo čaj naopak zase horký.

Kolik je ideál?

Další půllitr připočtěte za další faktor navíc v podobě fyzické aktivity či vysokých teplot (užívání léků či konzumace alkoholu). V průměru by měly být 2 litry vody vašim spodním limitem.

Buďte kreativní!

Občas se mi stává, že mi voda prostě “neleze”. Ne každá mi totiž chutná, a proto do cestovní lahve ráda používám šungit. 

Na takovéto domácí popíjení mi zase slouží filtrační konvice Brita, samozřejmě miluji čerstvě natrhanou mátu s nakrájeným citronem (pozor, vybírejte raději bio, pokud chcete použít i slupku) nebo mražené borůvky zamíchané do čisté vody. Někdy ale nemám chuť ztrácet čas krájením, velkou radost mi proto udělala 100% šťáva z citronu v DM, stojí do 40 korun, zhruba jako síťka citronů, vydrží v ledničce klidně týden a je opravdu neskutečně svěží. Občas si ráda vychladím mátový/zelený/bylinkový čaj.

A co káva? 

A samozřejmě tu máme další téma. A to kávu. Ledová káva, cold brew, espresso tonic, cappuccino na ledu, to všechno jsou letní drinky, na které se sbíhají sliny. Jeden šálek espressa vás díky blokaci antidiuretického hormonu připraví o 80 ml vody, dehydratace následkem kávy tak závisí na jejím zkonzumovaném množství. 

Pokud pravidelně pijete kofeinové nápoje, snažte se je úměrně kompenzovat vodou. Ne nadarmo v kvalitní kavárně dostanete k espressu sklenku vody.

Kdy?

Není důležité jen to, kolik toho během dne vypijeme, ale také kdy. Po prospané noci je organismus vyprahlý a bude jásat, když ho zalijete odstátou vodou s kapkou citronu. Naopak u jídla je výhodnější pít spíše střídma a to hlavně kvůli trávení. Pozorujte, co vám pomáhá vzpomenout si na to, že se musíte napít. Někdo raději dolévá skleničky karafou, jiný zase pije z barevné lahve, někomu zase vyhovuje kovové brčko a odškrtávání vypitých skleniček. Důležité je také uvědomit si, že my všichni jsme voda, vnímejte její chuť, teplotu, udělejte si z pití vody rituál sebepéče, spojte si vodu s něčím příjemným.

Napijte se, bude vám líp. 

Autor: Monika Sedláková