Jak si vytvořit oporu sama v sobě pomocí Mindfulness

Zažili jste někdy pocit, že když nejvíc potřebujete podporu, nikdo na vás nemá čas? 
Nikdo nezvedá telefon a někdo téměř nekomunikuje vůbec?
Zamysleli jste se nad tím, čím to je? Když jste úplně v pohodě, každý vyhledává vaši přítomno, chce si povídat, sdílet, co je nového, potkávat se s vámi, plánovat akce.

Jak je možné, že když tolik v pohodě nejste, ostatní to okamžitě vycítí?
Napadlo vás, že by to mohlo být vaší energií? Je to jako zdroj, který když svítí, všichni chtějí být na blízku a čerpat z něho. Ale když nesvítí tolik nebo dokonce zhasne a naopak by potřeboval taky nějak dobít, tak to nejde. To už všichni čerpají najednou úplně od někoho jiného.
V konečném důsledku, dřív nebo později, každý, kdo tohle chování vnímá, dojde k závěru, že jediná spolehlivá možnost je, najít si oporu sám v sobě. Umět si dobít baterky z vlastního zdroje, nečekat na pomoc z venku ani na reakci okolí.

Jak si mohu vytvářet sám novou energii a jak dobíjet baterky, když už nemáme z čeho?

Vše vychází z naší hodnoty. Z toho, jak sami sebe vnímáme a jestli máme potřebu, aby nás někdo ujišťoval, že věci dobře dopadnou, že je zvládneme a nebo to naše ujištění vychází z našeho nitra. Jestli si dokážeme nastavovat hranice vůči sobě i okolí.
Z našeho přesvědčení o tom, že děláme věci tak, jak nejlépe dokážeme. To stejné platí i ve vztazích. Ukazuje to na nějakou naši vnitřní zralost a nebo závislost, pokud jsme ke zralosti ještě nedospěli. Velmi úzce to souvisí s nastavováním hranic vůči sobě i okolí.

Musíme si uvědomit, kdy jsou ty momenty a situace, kde dokážeme čerpat energii nebo si vytvářet novou. Pro někoho je to moment v přírodě, zastavení, nadechnutí. Může to být jakýkoliv malý rituál, díky kterému dokážeme změnit mentální nastavení celého dne.

Vstaneme a všechno je špatně, známe ty dny všichni. Ale nikde není napsané, že v tomhle duchu se musí odehrávat následujících 24 hodin.

Já sama si dopřávám takových rituálů mnoho, patří mezi ně praxe jógy, která mi už mnohokrát pomohla změnit celý den, zastavení, krátká meditace, klidně i 5 minut.
Ale pomůže i procházka, změna prostředí, pokud celý den pracujeme v kanceláři, někdy udělá změna prostředí hotový zázrak. Šálek dobré kávy a nebo čaje. A tyto malé radosti, které nás téměř nic nestojí a dokáží pro nás udělat obrovskou službu jen díky tomu, že si je začneme UVĚDOMOVAT, začneme si jich VŠÍMAT. A to je přesně ono, to je celé kouzlo Mindfulness neboli všímavost.

Těmito drobnými rituály změníme celé svoje nastavení, obrátíme pozornost z venku dovnitř. A přestaneme očekávat, že nás někdy někdo zachrání. Budeme se moci spolehnout vždy sami na sebe.

5 typů na závěr:

  • Soustřeďte se na to, co jíte, dejte plnou pozornost svému pokrmu, bez televize, telefonu, rušivých elementů
     
  • 1 minutu se soustřeďte na nádech a výdech, na nic jiného
     
  • Udělejte si malou radost každý den
     
  • Buďte na sebe hodní, i když se vám nepodaří to, co jste si plánovali
     
  • Najděte si činnost, která vás dobíjí i kdyby to měla být koupel ve vaně

Autor: Michaela Vejrostová