Kurzy nebo open class?

Po sezóně letních sportů a dovolenkového módu se pomalu zase vracíme do režimu, který zahrnuje i návštěvy jógových studií. Pokud jste jógoví nadšenci, určitě se už těšíte na podzimní rozvrh vašeho oblíbeného studia. Jógová praxe tak může opět probíhat pod taktovkou lektorů.

Důležitá je praxe

Pokud jste se rozhodli více ponořit do jógy a budovat tak dovednosti, které díky pohybové praxi získáte, jistě už víte, že nejdůležitější je prostě cvičit. Pravidelně a konzistentně. Ať už se jedná o vedenou praxi ásan či vaši vlastní, disciplína vždy rozhodne o tom, zda se budete fyzicky posunovat. 

Doma je doma

Pokud se dovedete nejlépe soustředit, otevřít a uvolnit stres v pohodlí domova, nepřestávejte s tím. Není k tomu důvod. Díky internetovému připojení si můžete do obýváku vpustit lektory z nejrůznějších koutů světa. Je jen na vás, koho si vyberete. Zkuste se však zamyslet nad tím, zda nemáte tendenci vybírat nahodilá videa či opakovat vaši oblíbenou flow pořád dokola. Jistě najdete mnoho programů, sérií videí, které mají strukturu. Zkuste minimálně měsíc strávit s jedním lektorem/youtuberem, místo bezhlavého přeskakování z kanálu na kanál.

Ve studiu

Každý má to své. Ať už protřelý jogín či nadšený začátečník, své oblíbené jógové studio si zpravidla najde každý. Někdo v blízkosti domova či práce, někdo třeba po cestě domů mezi oběma body. Do studia se ráno můžete přijít nabít energií místo kávy praxi svižné vinyasa či power jógy, nebo naopak vypustit páru. Je to místo odpočinku a prostor, kde se můžete mnohé naučit.

Makačka pro tělo, relax pro mysl

Pokud chodíte rádi na jógu proto, že u ní zpomalíte a zklidníte rozvířené myšlenky, pravděpodobně budete preferovat otevřené lekce. Pravidelné otevřené lekce zpravidla definuje styl a strukturování lekce daného učitele. Pokud si lektora oblíbíte a budete na jeho lekce docházet pravidelně, časem budete vědět, co vás čeká a následuje. Hlava si tak odpočine a vy můžete pracovat převážně s tělem. 

Když se chcete vzdělávat

Ásana a pránajama, bandha, chaturanga a mnoho dalších jazykolamů zaslechnete u jógy často. Pokud si potřebujete udělat pořádek v základních pojmech, nebo třeba zjistit rozdíl mezi vinyasou a pozdravem slunci, tak byste možná ocenili uzavřený kurz. Díky stabilní skupině jogínů má lektor prostor postupně přidávat náročnější ásany a upevňovat základy. 
Jóga není pouze o praktikování ásan. Je to životní styl, který zahrnuje filosofické přístupy. Jistě je tu opět cesta samostudia, chcete-li však vstřebávat a zkoumat i způsoby myšlení související s jógou pod profesionálním vedením, budete dříve či později přemýšlet o zápisu na kurz či vzdělávací workshop.

Víkendové studium

Pokud nemáte prostor k tomu, abyste se na semestr uvázali pravidelnému kurzu, nevzdávejte to. Vždy je tu cesta. Víkendový workshop zaměřený na vámi vybrané téma tak může být skvělým schůdkem v posunování vaší jógové praxe. S lektory zpravidla strávíte víc času, než na open class lekcích a můžete i probrat vaše konkrétní otázky. O víkendu skvělá možnost spojit jógu s výletem!  

To pravé pro vás 

Pokud vás cvičení jógy baví a je to váš oblíbený způsob, jak vypnout, dělejte ji hlavně tak, jak to máte nejraději. Není nad to pozorovat pokroky, kterých je vaše tělo schopné a nechat na podložce odejít vše, co vás tíží. Není na škodu občas vyskočit z rutiny a vyzkoušet něco nového. Mrkněte na rozvrh vám blízkého studia, nasávejte poklidnou atmosféru nebo si naopak užijte doma svoji vlastní praxi. Namasté.

Tip: Některá studia či lektoři také nabízejí Zoom lekce, můžete tak podpořit oblíbené lektory z pohodlí domova.

Autor: Monika Sedláková