Hubnutí vs. zdravý životní styl

Hubnutí. Většina lidí protáčí oči, když slyší oné slovo, jelikož mají osobní neblahé zkušenosti.

  • Necítíme se ve vlastním těle.
  • Redukce hmotnosti je nám doporučena doktorem, kvůli zdravotnímu stavu.
  • Snížení váhy je vyžadováno před operací.

To jsou tři nejčastější důvody k redukci hmotnosti. Lidé, kterým se podařilo úspěšně zhubnout:

  • Hlídají se celý život, aby si udrželi požadovanou hmotnost.

  • Dochází k jojo efektu, kdy naberou dvakrát tolik, než shodili.

Z toho vyplývá jediné:

„Hubnutí je extrémně stresující faktor pro tělo i mysl."

Ale co když existuje třetí možnost?

Ta spočívá v zásadním přehodnocení našeho myšlení a stravovacích návyků. Každý se narodil s unikátní genetickou výbavou. Někdo zdědil záviděníhodný extra rychlý metabolismus. Jinému byla do vínku dána korpulentnější postava. Je třeba si uvědomit realitu.

Omezovat se celý život a být nešťastní?

To není řešení. Pravým řešením může být zdravý, nebo aspoň trochu zdravější životní styl, než jsme vedli dosud. Najít si nenáročnou a nenásilnou formu pohybu, která nám bude příjemná. Pro někoho může být cesta hardcore posilování - po několika měsících tvrdé dřiny vidět zasloužený pekáč buchet. Neměli bychom však zapomínat, že pokud z tohoto extrémního režimu vypadneme, polevíme, zlenivíme, tak se onen vysněný pekáč buchet promění zpět v neforemné těsto. Aneb svaly, co jsme tak pracně vybudovali opět přejdou do tuků a ochabnou.

Další volbou může být pohyb přirozený a méně zatěžující. Pohyb pracující s dokonalým propojením těla a mysli. Stačí zařadit svižnou hodinovou procházku, nebo rychlochůzi minimálně 3 dny v týdnu. Na čerstvém vzduchu se můžeme cítít, jak znovuzrození.

Jóga se považuje jako opravdové úmění pohybu, protože nejvyšší důraz klade právě na soulad fyzického pohybu s naší duší.

Jóga je pro všechny, kteří hledají trvalé hodnoty a nejsou pro ně prioritou jen vyrýsované svaly. Zpevněnost a krása těla jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu. Důležité je především to, co vychází z nás, to se nám také vrací. 

Můžeme jíst, co chceme, ale měli bychom vědět kdy. Snídaně je základ dne. To není žádné klišé, ale holý fakt. Nikdy snídani nevynechávejme, nevymlouvejme se, že na ni nemáme čas. Celé dopoledne můžeme jíst i více kalorická jídla, protože je tělo a mozek v průběhu dne spálí a využije pro svůj prospěch. Obezřetnější bychom měli být po šesté hodině večerní.  Nejhorší jsou noční nájezdy na lednici, které vyplývají právě z toho, že tělo celé dopoledne zanedbáváme. Pokud večer sníme, na co přijdeme, tělo, které má po celém dnu odpočívat začne trávit. Dostaví se tedy i poruchy se spánkem. A právě dobrý spánek je velice důležitý, abychom byli fit a spokojení.

Ano, recept na to být sám se sebou spokojený je opravdu takto jednoduchý.

1. Najít si pohyb, který nás bude opravdu bavit, ne takový, do kterého se budeme nutit jen za vidinou nádherné postavy.

2. Dopoledne jíst vše, co si naše tělo žádá. Odpoledne k němu být skromnější. Uvědomit si, že pozdně večerním labužníctvím tělu jen škodíme.

3. Propojit své tělo a mysl

Autor: Eva Boháčková